Mersin’de Karadut Üretimi ve İhracatı Artıyor
MERSİN’de alternatif ürün olarak üretilen karadutun kilosu 90 lira, kilosu ise 2,5 liradan satılıyor.
Silifke’de havaların sıcak olması nedeniyle şubat ortasında hasat edilen karadut hasadına bu yıl 1 ay erken başlandı. İlk hasatta kilosu 130 liradan satılan sera erkenci karadut, hasatın artmasıyla kilosu 90 liraya kadar düştü. Özenle toplanıp paketlenen karadutlar Irak, Libya, Mısır ve Katar’a ihraç ediliyor. Serada günde yaklaşık 100 kilo ürün hasat ediliyor.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, yaklaşık bin dekar alanda açık ve kapalı alanda dut yetiştirildiğini belirterek, “Çiftçilerimizden 80 ila 100 liraya alınıyor. Dekara 2,5 ton üretim yapıyoruz,” dedi. Toplamda 25 bin ton. Yoğun emek gerektiriyor. Geniş ailesi olanlar ve kendileri topluyorlar.” “Para kazanıyor” dedi.
‘5 YIL ÖNCE KARADUT’A DÖNDÜK’
Halise Sarıçalık, ilçeye bağlı Atayurt Mahallesi’nde domates ve çileğe alternatif olarak karadut üretimine başladığını söyledi. Erkenci karadut hasadından ve talepten memnun olduklarını belirten Sarıçalık, “Dut hasadımız 5 Ocak’ta başladı. Bu üçüncü hasadımız. Artan maliyetler nedeniyle 5 yıl önce karaduta yöneldik. Çok narin bir meyve, toplarken ezmemeliyiz. Yurt içinde İstanbul ve Ankara’ya ulaştırılıyor.” Yurt dışında ise Irak, Libya, Mısır ve Katar’a gidiyor. Bu sene 130 liradan başladık. Her birinin fiyatı 2,5 lira. Yabancı ülkelerde ‘aşk meyvesi’ olarak bilinir. Şu anda talep çok yüksek. Satışı konusunda endişemiz yok. Hasat kaygısı taşımıyoruz ve “Talepten memnunuz. Tamamen doğal, organik yöntemlerle yetiştiriyoruz. Dileyen herkese tavsiye ediyoruz” dedi.
‘PAKETLER halinde SATIYORUZ’
Üretici Arzu Kaçmaz, “Karadutlarımızın hasadına başladık. Küçük paketler halinde satıyoruz, içinde 35-40 adet var. Şu anda dutun ilk hasadı oldu ve fiyatlarından çok memnunuz. Yapıyoruz.” Ürünü satma yüküm yok.”