Yaşam

İnsanlık Tarihinin En Merak Edilen 5 Gizemi Bilim Sayesinde Çözüldü!

İnsanlık tarihinde pek çok sır vardır ve hepsine cevap verilmemiştir. Öte yandan, araştırmacılar tarafından çok merak edilen ve bilim tarafından cevaplanan bazı gizemler de var. Bugün sizin için en bilinen 5 tanesini ve cevaplarını listeleyeceğiz.

Dünyada birçok farklı sır var.

Bu sırların bir kısmını hala çözemesek de insanlık gelişiyor ve bilim sayesinde bu sırların perdelerini birer birer aralıyoruz. Bugün insanlık tarihinin en büyük tartışmalarına neden olan ancak daha sonra bilim sayesinde çözülen 5 sırrı inceleyelim.

1. Bilim adamlarını yüzyıllardır şaşırtan Blood Falls, Doğu Antarktika’nın merkezinde bulunuyor.

Yıllarca bu şelalenin renginin sebebi bilinmiyordu. Bir teori, sebebin algler olduğunu düşündü, ancak bu asla kanıtlanmadı.

Yeni bulunan verilere göre suyun bu rengi, paslanmaya benzer bir süreç olan tuzlu sudaki oksitlenmiş demirden kaynaklanıyordu.

Bu pas renkli suyun buzuldaki çatlak ve kanallardan yüzeye çıkması 1,5 milyon yıl sürüyor!

2. Titan’ın denizlerinde neden dalga yok?

Satürn’ün en büyük ayı olan Titan’ın dünya benzeri göllere ve denizlere sahip olduğu biliniyor. Ancak Titan’daki bu denizler, Dünya’nın aksine sudan oluşmaz ve etan, metan ve hidrokarbon gibi kombinasyonlardan oluşur.

Titan’da rüzgar ve yerçekimi olmasına rağmen, bu sıvı kütlelerde dalgalar gözlenmedi.

Bu gizemi açıklamak için birçok teori öne sürüldü.

Bazıları göllerin donmuş olabileceğini veya dalga hareketini azaltan kalın katran benzeri bir maddeyle kaplanmış olabileceğini öne sürdü.

Son araştırmalar Titan’da dalgaların oluştuğunu ortaya çıkardı. Ancak buralardaki sert ve kış şartlarından dolayı gözlenemezler.

Titan’da yazın yaklaşmasıyla birlikte havaların ısınması ve rüzgarların kuvvetlenmesi bekleniyor. Bu sayede dalgaların radara yakalanma olasılığı artacaktır!

3. Japon çıyan sürüleri!

Yıllardır araştırmacılar, Japonya kırsalında bir fenomen olan tren raylarını dolduran çıyan sürülerinden büyülendiler. Geçtiğimiz yıllarda Keiko Niijima adlı bir araştırmacı bu gizemi çözene kadar kimse nedenini bilmiyordu.

Çıyanlar tren raylarına isteyerek gitmedi!

Bir düşünün, aksine bu hamle tamamen bir tesadüftü. Yollarına çıkan her şeyi yiyerek yollarına devam eden çıyanlar, bu tren raylarında mahsur kaldı. Eşzamanlı yaşam döngüleri nedeniyle çıyanlar bu tren raylarına aynı anda varırlar ve böylece trenlerin üzerinde çıyan sürüleri oluştururlar.

4. Vombatların kübik dışkısı.

Biraz beklenmedik bir gizem olsa da, bu vombatların küp şeklindeki dışkıları yıllardır araştırmacıları büyüledi (evet, biz ciddiyiz). Avustralya’nın okaliptüs ormanlarında ve çimenli ovalarında yaşayan bu canlılar, günde 100 metreküp kadar dışkı üretebilirler. ! (evet bu da ciddi.)

İki wombatın diseksiyonu sırasında, araştırmacılar bağırsaklarının içinde daha elastik bağırsaklardan oluşan iki oluk olduğunu keşfettiler.

Bu oluklar günlerce daraldı ve açıldı, yiyeceği sıkıştırarak içindeki suyu ve besinleri çıkardı.

Bu sırada bağırsağın sert kısımları daha hızlı kasılırken, daha yumuşak kısımları küpün köşelerini oluşturuyordu. Kelimenin tam anlamıyla bir doğa mucizesi!

5. Çığlık Tablosunda beyaz nokta.

Yüzyıllardır sanat tarihçilerini şaşırtan bir soru var. Ünlü Çığlık tablosundaki beyaz lekenin sebebi neydi? Boya, kuş pisliği veya rastgele bir madde olabilir.

Ancak Profesör Tine Frøysaker’in araştırma ekibi ve Macro C-ray floresan tarayıcıları ile lekenin ardındaki sır anlaşıldı. Bu gizemli beyaz noktaya aslında Munch’un stüdyosundaki erimiş bir mum neden oldu!

Bugün keşfedilecek çok daha fazla sır var!

Bilim geliştikçe kainatın ve tarihin birçok sırrı açığa çıkıyor. Peki, en çok hangi sırrı öğrenmek istiyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu