Ekonomi

BM verilerine göre Çin, jeneratif yapay zeka patent başvurularında lider

Birleşmiş Milletler verilerine göre Çin, ABD’den altı kat daha fazla patent başvurusunda bulunarak jeneratif yapay zeka (YZ) alanında önemli bir liderlik elde etti. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Çin’in 2014-2023 yılları arasında üretken yapay zeka teknolojileri için 38.000’den fazla patent başvurusunda bulunduğunu, ABD’nin ise aynı zaman diliminde 6.276 patent başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

Mevcut bilgilerden metin, görüntü, kod ve müzik gibi içerikler oluşturmaktan sorumlu olan üretken YZ’ye olan ilgi büyük bir artış gösterdi. WIPO, son on yılda 50.000’den fazla patent başvurusu kaydetti ve bunların %25’i sadece 2023 yılında yapıldı. WIPO Patent Analitiği Müdürü Christopher Harrison, bu sektörün hızla büyüdüğünü ve gelecekte daha da genişleyeceğini öngördüğünü vurguladı.

Çin’den gelen başvurular otonom sürüş, yayıncılık ve belge yönetimi de dahil olmak üzere bir dizi sektörü kapsıyor. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından, Güney Kore, Japonya ve Hindistan, üretken yapay zeka patent başvurularında bir sonraki en iyi ülkelerdir ve Hindistan en hızlı büyüme oranını göstermektedir.

Patent başvurularında önde gelen kuruluşlar arasında popüler video uygulaması TikTok’un ana şirketi Çinli ByteDance, Alibaba Group (NYSE:BABA) ve ChatGPT’nin yaratıcıları OpenAI’ye yatırım yapan Microsoft (NASDAQ:MSFT) yer alıyor.

İnsan konuşmalarını taklit edebilen sohbet robotlarının kullanımı, çeşitli perakendecilerdeki müşteri hizmetleri rollerinde zaten yaygın. Ancak WIPO’dan Harrison, GenAI’nin potansiyelinin bilim, yayıncılık, ulaşım ve güvenlik gibi sektörlerde devrim yaratma kabiliyetiyle çok daha öteye uzandığına dikkat çekiyor.

GenAI’nin dikkate değer etkilerinden biri, yeni moleküller yaratarak ilaç geliştirmeyi hızlandırma kapasitesine sahip olduğu bilimsel alandadır. WIPO yakın gelecekte yeni bir patent dalgası öngörüyor ve eğilimleri göstermek için potansiyel olarak GenAI’yi kullanarak verileri güncellemeyi planlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu