Haber

Adalet Bakanı: Türkiye’de Avrupa’nın temel yasalarından daha yeni yasalar var

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’de şu anda yürürlükte olan ceza kanunlarının tamamen yenilendiğini belirterek, “Bu süreçte artık çağın en yeni kanunlarına sahip bir ülkeyiz. Yani temel kanunlardan çok daha yeni imkanlara sahibiz.” Avrupa kanunları.” söz konusu.

Bakan Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi Meclis Simülasyon Programı’nda yaptığı konuşmada, hukuk fakültesi öğrencilerine en iyi eğitimi vermenin devletin asli görevi olduğunu söyledi.

Bu görevi hakkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Tunç, şöyle konuştu:

“Şu anda yürürlükte olan ceza kanunlarımız, ceza mahkemeleri kanunlarımız, borçlar hukuku, ticaret hukuku ve hukuk mahkemeleri kanunlarımız tamamen yenilenmiştir. Bu süreçte artık çağın en yeni kanunlarına sahip bir ülkeyiz. yani Avrupa’nın temel kanunlarından çok daha yeni imkanlara sahibiz, bu anlamda şanslısınız, özellikle değişen temel kanunlar sizin tam eğitim aldığınız ve hukuk fakültesini bitirip kariyerinize başlayacağınız döneme denk geldi. Daha sonra değişen yeni yasalara uyum sağlamak, uygulama sürecinde bazı gecikmelere yol açmış olabilir ancak bu arada bu durum telafi edildi.Değişen yasalarımız, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda, hukuk fakültelerimizden ve hukuk fakültelerimizden gelen öneriler doğrultusunda yeni değişiklikler gerektiriyor. Akademisyenlerimiz, derslerdeki tartışmalarınızın sonuçları, yargının ve uygulamanın ortaya koyduğu öneriler, vatandaşlarımızdan gelen talepler ve yargının her alanından gelen talepler, Meclisimiz bu değişiklik taleplerini gecikmeksizin yerine getirecektir. getiriyor.”

Şu anda Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni hazırladıklarını belirten Tunç, “Üniversitelerimizin, barolarımızın, yargı camiamızın her kademesinin görüşleri doğrultusunda çalışmalara başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan temyize kadar. Başta üniversitelerimiz olmak üzere avukatlarımızı birinci dereceye kadar önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelen teklifleri önemsiyoruz.” Bizim için çok değerli. Bu anlamda Yargı Reformu Strateji Belgemizin hazırlıklarını yılsonuna kadar tamamlayacağız. Önceki dönemlerde yargı reformu strateji belgelerinde ulaşılamayan hedefler, TBMM’nin çalışma takvimi ve yaşanan karışıklıklar nedeniyle ulaşılamayan bazı kanun değişiklikleri vardı. Bunları da ekleyerek Türkiye Yüzyılının Yeni Yargı Reformu Stratejisini hazırlayacağız. İnşallah çalışmalar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk reform belgesini hazırlayıp Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kamuoyuna, bu hedeflere ulaşmak için yasama, yürütme ve yargı olarak üzerimize düşeni yapacağımızı umuyorum.” dedi.

“Darbecilerin yargılanamayacağına dair bir konu vardı, biz bunların hepsini değiştirdik, kaldırdık.”

İnsanların en iyi yargı hizmetinden yararlanması için 21 yıldır mücadele ettiklerini anlatan Tunç, bundan sonra da bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Anayasa’da hafife alınmaması gereken ve sessiz devrim sayılan önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerini belirten Tunç, şöyle konuştu:

“Anayasamızda özellikle yargı alanında yapılan değişiklikler reformdur. Anayasamızda yargı birliğini sağladık, askeri yargıyı kaldırdık. Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’nin yapılarını Anayasa’ya daha uygun hale getirdik. Demokratik hukuk devleti ilkeleri. Anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı, gerektiğinde sıkı hükümet de kurulabilir. Darbecilerin yargılanamayacağına dair bir madde vardı. Bunların hepsini değiştirdik, kaldırdık. Anayasa, yani 1982 Anayasası, darbecilerin yazdığı bir anayasadır. Bu anayasada 184 değişiklik yapıldı. Bir konu defalarca değiştirildi. Dolayısıyla her zaman değişime ihtiyaç var. “Kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlılar, Bunların hepsi 2010 Anayasa değişiklik sürecinde Anayasamızda yerini aldı.”

Tunç, “Bireysel başvuru hakkı, ombudsmanlık kurulması, vatandaşlarımızın idareyle olan anlaşmazlıklarını ombudsmana başvurarak düzeltme olanağı sağlanması gibi kişisel veriler son dönemde ilk kez Anayasa’da yer aldı. Yargıya gitmeden, dolayısıyla temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesinden yargıya ilişkin düzenlemelere kadar.” “Bunların hepsi son dönemde milletimizin onayıyla Anayasamızdaki darbe ruhunu ortadan kaldırmaya yönelik çabaların sonucudur.” değerlendirmesini yaptı.

(Devam edecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu